Rãzboi total la Muntenii de Sus

Jurnal de Vaslui


Alesi degeaba!
HAOS La Muntenii de Sus luptele politice sunt mai importante decât binele comunitãtii, din moment ce la sedintele de Consiliu Local (CL) din ultima perioadã, orice proiect propus, indiferent de initiatorul lui, a stârnit controverse si discutii aprinse între cele douã tabere formate; pe de o parte, cinci consilieri PDL, sustinãtori ai primarului Vasile Anton, pe de altã parte ceilalti opt consilieri, patru de la PSD, doi de la PRM, unul de la PP-DD si unul de la PER, contestatari ai edilului. Punctul culminant a fost atins la ultima sedintã în cadrul cãreia a fost discutat bugetul local, proiectul fiind respins în urma votului. Edilul, initiatorul proiectului, a hotãrât însã sã îl retragã în ultimul moment pentru cã amendamentele au fost depuse prea târziu de comisia de specialitate. În urma analizei acestor amendamente, Vasile Anton a tras concluzia cã nu sunt legale, mai mult, aduc prejudicii comunitãtii.
Singurul punct de pe ordinea de zi la ultima sedintã de CL a fost proiectul de buget local al cãrui initiator a fost Vasile Anton. Cu toate cã s-a votat împotriva acestuia, primarul a hotãrât în ultimul moment sã îl retragã. “Pentru cã amendamentele nu au fost depuse la timp de comisia de buget, am hotãrât sã retrag proiectul. Potrivit Ordonantei nr. 35 art. 46 alin. 3, initiatorul proiectului sau al altor propuneri poate renunta, în orice moment, la sustinerea lor.”, a declarat Vasile Anton. Dupã ce a studiat amendamentele depuse, edilul a ajuns la concluzia cã unele nu sunt legale iar altele afecteazã în mod direct comunitatea. Un obiectiv al lui Vasile Anton este alimentarea cu apã a localitãtilor Muntenii de Sus si Satu Nou. La capitolul destinat Serviciilor de dezvoltare, primarul a alocat aproximativ 150 de mii de lei pentru cãminele necesare alimentãrii cu apã, cãmine care nu au fost prevãzute initial în proiectul destinat construirii unor cismele, finantat prin HG 577, si care trebuie acum cofinantat. Consilierii din Opozitie cer ca întreaga sumã destinatã acestui scop sã fie redirectionatã pentru finalizarea unor drumuri, si sustin cã alimentarea cu apã este o investitie nouã, si nu este vorba despre continuarea unui proiect mai vechi asa cum spune Vasile Anton. “Nu este corect si nici legal ceea ce vor consilierii. Aductiunea de apã este un proiect început care trebuie continuat, nu suportã amânare, mai ales cã odatã cu trecerea timpului lucrãrile efectuate ar putea fi puse în pericol, s-ar deteriora.”, a declarat Vasile Anton. Consilierii sustin cã doar gura este de primar, când vine vorba de documente prin care sã justifice valoarea investitiilor, nu le aratã nimic concret. “Primarul nu este consecvent. Initial, pe 3 aprilie, a spus cã pentru un tronson de apã ar fi necesari 82.000 de lei, dupã care, la sedinta din 10 aprilie, a ridicat suma la 150 de mii de lei, nici el nu stie exact de câti bani ar fi nevoie pentru un tronson. Nu are un plan concret, lucrarea trebuie finalizatã în întregime si ar fi nevoie de vreo 500 de mii de lei. Proiectul alimentãrii cu apã nu a fost derulat anterior, este o investitie nouã. Suma pe care a alocat-o pentru drumuri este însã insuficientã. Nu am redirectionat banii pentru pietruire asa cum sustine el, ci pentru finalizarea unor drumuri începute în 2008. Noi nu stim nici în momentul de fatã de ce buget a dispus Muntenii de Sus în 2012 si cum au fost împãrtiti banii pentru cã refuzã sã ne arate. El ne cheamã la discutii, vorbeste numai el si nu întelegem nimic. Noi vrem ca banii sã fie cheltuiti în interesul cetãtenilor.”, a declarat consilierul Ion Ungureanu.
 Amendamente depuse de dragul opozitiei?
Potrivit primarului, cei mai multi bani pe care consilierii i-au redirectionat merg spre pietruirea drumurilor, desi existã deja mai multe proiecte în derulare pentru modernizarea strãzilor, dar si o sumã alocatã special pentru pietruire si întretinere, 135 de mii de lei. La Servicii de dezvoltare, edilul a mai alocat aproximativ 140 de mii de lei, însã consilierii au considerat necesarã redirectionarea a 23.000 de lei. Pentru construirea unui grup sanitar la Grãdinita din Satu Nou acestia sustin cã ar mai fi necesari 7000 de lei, desi au fost alocati deja 13.000 de lei în acest scop, iar pentru construirea unui gard la Scoala din Satu Nou consilierii spun cã ar fi nevoie de 3.000 de lei. Restul banilor, pânã la 23.000 de lei, ar trebui sã meargã la pietruirea drumurilor, spun consilierii. De asemenea, la capitolul Religie si Bibliotecã din proiectul bugetului local, din suma alocatã Bibliotecii comunale, si anume 32.200 de lei, un amendament al consilierilor prevede cã 22.200 de lei trebuie folositi în alte scopuri. Astfel, 2000 de lei ar trebui sã meargã spre alte servicii în domeniile culturii, recreerii si religiei, 5200 de lei pentru Zilele satului, si 15.000 de lei la servicii recreative si sportive, pentru echipa de fotbal a comunei, care oficial nici nu existã. Vasile Anton sustine cã banii care ar rãmâne bibliotecii ar fi prea putini. Primãria si-a luat angajamentul prin contract sã plãteascã pentru Biblionet internetul pentru cinci ani, pe lângã cheltuielile prevãzute pentru energia electricã si lemnele necesare încãlzirii pe timp de iarnã. “Nu vom mai putea functiona dacã ne iau banii, asa este stipulat în contract, ne vor lua calculatoarele. În momentul de fatã biblioteca dispune de 3750 de volume si anual trebuie sã achizitionãm 50 de volume noi la mia de locuitori, potrivit legii. De bibliotecã se folosesc aproximativ 3000 de copii si tineri, dintre care 1700 sunt utilizatori Biblionet, ei vor fi principalii afectati dacã nu vor fi alocati banii necesari pentru plata Internetului si a curentului electric.”, a declarat Dana Anton, bibliotecara de la Muntenii de Sus. Pe de altã parte, consilierii spun cã suma prevãzutã pentru bibliotecã este mult prea mare.
 “Nu e semnãtura mea! Ba da, e semnãtura mea!”
Viceprimarul comunei Muntenii de Sus, Petrut Tîrnoveanu, sustine cã este prins la mijloc între primar si consilierii locali aflati în opozitie. Potrivit propriilor declaratii, nu este luat în seamã de nicio tabãrã, având un rol pur “decorativ”. Acesta a sustinut initial cã i s-a falsificat semnãtura de pe foaia cu amendamentele depuse de comisia de specialitate la proiectul de buget local initiat de primar, dar în momentul în care i s-a pus documentul respectiv în fatã, a revenit asupra declaratiei, spunând cã într-adevãr a semnat, desi nu stia exact despre ce amendamente era vorba. “Nu s-a consultat cu mine nimeni nici când a venit vorba de bugetul local, nici când a fost vorba de amendamente, dar le-am sustinut pentru cã eram în opozitie. Eu vreau sã se aprobe bugetul, dar sã fie întocmit astfel încât sã fie pietruite drumurile si în acelasi timp sã se rezolve problema cu apa. Ar trebui sã ne întâlnim cu totii sã discutãm, asa trebuie rezolvate problemele spre binele comunitãtii.”, a declarat Petrut Tîrnoveanu, vieprimarul comunei Muntenii de Sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu