Jurnal de Vaslui
Agentia Nationalã de Integritate (ANI) este pe cale sã stabileascã o premierã în judetul Vaslui. În data de 10 iunie, Gabisor Tofan, primarul comune Stãnilesti, a pierdut la Înalta Curte de Casatie si Justitie recursul formulat împotriva ANI. Andrei Puicã, prefectul judetului Vaslui, a precizat cã decizia a ajuns la Vaslui si urmeazã sã fie pusã în aplicare. «Dacã se impune, vom trece la eliberarea din functie a primarului», a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Dupã doi ani de lupte în instantã, Gãbisor Tofan, primarul comunei Stãnilesti, a pierdut procesul cu ANI. Acum exact doi ani, pe 27 iunie 2013, ANI constata existenta unui conflict de interese în materie administrativã în cazul primarului Gãbisor Tofan. Primarul din Stãnilesti a solicitat în instantã recurs pentru anularea actului administrativ si, dupã doi ani de judecatã, a pierdut procesul cu ANI. În data de 10 iunie 2015, Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) a emis o decizie prin care a respins ca nefondat recursul declarat de Gãbisor Tofan împotriva sentintei nr. 49 din 17 februarie a Curtii de Apel Iasi. Decizia emisã de ÎCCJ este definitivã. Andrei Puicã, prefectul judetului Vaslui, a spus cã decizia ÎCCJ a ajuns la Vaslui, documentul fiind transmis spre analizã compartimentului juridic al institutiei. Cum decizia este defavorabilã primarului, zilele lui Gãbisor Tofan în fruntea Primãriei Stãnilesti sunt numãrate. Urmeazã ca noi sã aplicãm prevederile legale. Dacã se impune, vom trece la eliberarea din functie a primarului Gãbisor Tofan. Nu ne putem juca cu instantele judecã toresti. Primarul a avut dreptul sã se aperea, a precizat Andrei Puicã. Primarul Gãbisor Tofan nu putut fi contactat telefonic, iar secretara Primãriei Stãnilesti a precizat cã nu ne poate da nicio informatie referitoare la edil.
Plati catre firma fiului primarului
Potrivit ANI, Gãbisor Tofan a încãlcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativã, întrucât, în exercitarea mandatului de primar al comunei Stãnilesti, a semnat documentatia aferentã operatiunilor de decontare a facturilor emise de cãtre SC Laguna SRL (societate în cadrul cãreia detinea calitatea de asociat unic, iar Dragos Tofan, fiul acestuia, functia de administrator). În perioada 5 decembrie 2008 – 15 aprilie 2009, Primãria comunei Stãnilesti a efectuat plãti în beneficiul SC Laguna SRL în sumã de 12.937,58 lei. Astfel, Gãbisor Tofan a încãlcat atât dispozitiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãrora „Primarii (…) sunt obligati sã nu emitã un act administrativ sau sã nu încheie un act juridic ori sã nu emitã o dispozitie, în exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sãu ori rudele sale de gradul Ia, cât si dispozitiile art. 75, lit. a) si c) din Legea 393/2004, potrivit cãrora „Alesii locali au un interes personal într-o anumitã problemã, dacã au posibilitatea sã anticipeze cã o decizie a autoritãtii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: sot, sotie, rude sau afini pânã la gradul al doilea inclusiv; o societate comercialã la care detine calitatea de asociat unic, functia de administrator sau de la care obtin venituria.
Ce spune legea?
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încãlcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese (…) constituie abatere disciplinarã si se sanctioneazã potrivit reglementãrii aplicabile demnitãtii, functiei sau activitãtii respective (…)a. „Persoana (…) fatã de care s-a constatat existenta conflictului de interese (…) este decãzutã din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publicã (…) pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din functia ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o functie eligibilã, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatuluia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu